Dění v Lomu z pohledu opozičního zastupitele

Téměř tři roky uplynuly od voleb do obecních a městských zastupitelstev. Dost dlouhá doba k tomu, abych zhodnotil své působení v Zastupitelstvu města Lom za politický subjekt Občané městu, město občanům (OMMO), a rovněž se zamyslel nad tím, zda také ostatní zastupitelé dostáli slibům voličům.

V Zastupitelstvu města Lom působím třetí volební období. Tím se určitě nechlubím! Co je však podstatné, že se dlouhodobě nemohu ztotožnit s politickým rozhodováním vládnoucí koalice v čele se starostkou města Bc. Kateřinou Schwarzovou, potažmo jejím manželem, nynějším poslancem Ing. Bronislavem Schwarzem (ANO), radním města Lomu, který také město de facto ovládá. Někdy je až směšné, jak je rada města jednotná, a to zejména při svém hlasování v jednotlivých bodech rady města, kde si nikdo nedovolí odporovat právě radnímu Schwarzovi.

Svou pozici v zastupitelstvu města Lom vnímám spíše s určitou skepsí, protože se mi během volebního období nedařilo účinněji prosazovat program, se kterým jsem se ucházel o hlasy svých voličů. Vládnoucí koalice odřízla opoziční zastupitele od jakékoli spolupráce ve výborech či pracovních skupinách. De facto nám zůstalo jen právo vyjadřovat se a hlasovat o jednotlivých bodech na jednáních zastupitelstva města, které v podstatě plyne ze zákona o obcích. Jednání a konání lomské koalice však jakýkoli prostor pro další, dle zákona zvolené zastupitelé ignoruje, ba dokonce omezuje. Záměrem těchto subjektů – Severočeši.cz, ODS a ČSSD je v podstatě eliminace jakéhokoliv dalšího zástupce jiného subjektů, protože přeci „oni dělají vše nejlépe a kdo s nimi nejde v jenom šiku, není hoden.“ Tím se snaží pro další období vytvořit atmosféru v Lomu, aby občan volič svou příští volbu omezil již jen v jejich zájmu.

Navzdory těmto skutečnostem však nepovažuji svou roli za bezvýznamnou a hlas pro subjekt Občané městu, město občanům, za nějž jsem byl zvolen, za ztracený.

Od začátku volebního období se striktně vymezuji proti způsobu hospodaření vládnoucí koalice, která je nechvalně známá především nevýhodnými pronájmy a prodeji nemovitostí aj. Takže se snažím vystupovat v zastupitelstvu tak, aby se naše město nerozprodalo spekulantům.

Mezi nejaktuálnější témata našeho města v současnosti patří situace v lomské škole, která se potýká s nedostatkem žáků, slučováním tříd atd. Tuto situaci přisuzuji právě způsobu vedení a hospodaření vládnoucí koalice na úrovni města. Způsob, jakým vedla koalice školu v uplynulých letech, se zcela jistě na škole promítl, a to ve všech směrech. Ze školy odešla řada skvělých zaměstnanců, nejen pedagogických. Připomeňme fakt, kolik vlastně ředitelů se během několika posledních let v lomské škole vystřídalo. Celkem tři, což se někde samozřejmě odrazit muselo. Škola je pod jakýmsi drobnohledem, protože každý sleduje markantní úbytek žáků. Na druhou stranu si vedení města dovolí ze svého rozpočtu platit na celý úvazek radní pro školství, což považuji za opravdový luxus takto malého města s takto kolabující správou školské agendy. Jsem si jist, že finanční prostředky vynaložené na celoroční mzdu by se daly využít na podporu mladé generace a sportovního vyžití, nebo k rozvoji a modernizaci bytového fondu, ale samotného stavu fungování školy jako zařízení. Koalice však jedná tak, aby povrchně činila gesta na oko působící jako řešení a vytvořila pro občany iluzi řešení stavu, který vlastně ani řešit nelze.

Mohu jen s politováním sdělit, jak se zástupci ostatních politických subjektů v Lomu tzv. upřímně snaží rehabilitovat politiku Severočechů.cz za předchozí období a nyní konají v jejich jménu a dle jejich pokynů.

Ke zvláštní kapitole politiky, resp. manipulace vládní koalice lomskými občany patří tzv. pozornost seniorům v našem městě. Vezmu-li v potaz dotování placených dovolených v zahraničí, pak např. letošní výlet části vybraných seniorů do Itálie. V rozpočtu města šlo o částku cca 800 tisíc korun. Také v minulých letech se toto „elitářském“ snažení „úspěšně“ v řádech statisíců odehrávalo. Ani s tímto krokem naší radnice se nemohu ztotožnit, a to ne proto, že bych se vymezoval proti seniorům, ale proto, že se domnívám, že jde jen o marketingový a manipulativní tah vedení našeho města pro komunální volby, protože senioři tvoří významnou voličskou část. Ale na druhou stranu, komu by se nelíbilo jet na dovolenou k moři! Přitom se občanům tvrdí, že vlastně zdarma… A právě tyto finance by mohly přispět např. k rekonstrukci lomské školy.

Osobně bych si přál, aby se vedení našeho města chovalo ke svým občanům s úctou, bez arogance a manipulace ve svůj prospěch, ostouzení svých oponentů a protivníků, ale to se v tomto složení zcela jistě nepovede.

Do budoucna nezbyde, než doufat, že si občané a potencionální voliči uvědomí, kdo vlastně a za jakou cenu ovládá naše město. Že nejde jen o starostku Bc. Kateřinu Schwarzovou a jejího manžela, nynějšího ještě poslance, ale i další, které toto složení podporují. Ke škodě nás všech. Dnes na sociální sítí Facebook jsem se dočetl, že za Nétka (bývalý starosta Lomu za KSČM) by se takhle v Lomu nežilo… Nutno podotknout, že právě Ing. Nétek tuto koalici podpořil svým hlasem a nadále podporuje. Zkusit proto roztleskávat tuhle personu a s ní spojené praktiky je více než směšné a vlastně jen potvrzuje, o čem píši.

Opozice v Lomu existuje. Snažím se v této pozici jako zastupitel za OMMO fungovat navzdory překážkám.  Jen občanům se hraje divadlo vládnoucí koalicí, že ti, co vládnou v Lomu, si tak rozumějí, že všichni, kdo jejich praktiky nesdílejí, jsou buď hloupí, nebo prostě padlí na hlavu, protože ještě nepochopili, že „mocným se přeci neodporuje“.

Chci věřit, že je pořád šance věci v Lomu změnit a dokonce se o to snažit nejen ve volební místnosti jedenkrát za čtyři roky. Za sebe se o to budu snažit určitě.