H. Svobodová: Ohlédnutí za nedávnými komunálními volbami

aneb Vzpomínky na budoucnost v Mostě minulostí

Vždy můžete říci, že „ výsledek mohl být lepší“… Já říkám, odpovídá našim stávajícím možnostem a silám, které máme jako subjekt, který se „navzdory“ snaží konkurovat těm, jejichž finance jdou ze státního rozpočtu nebo mají sponzory typu těch, kteří si jednak „vypořádávají svoje účty“ v daném městě nebo obci  - příkladem je bez výhrad Most – anebo řeší budoucí podnikatelské či osobní zájmy – příkladem je bez výhrad Most a neméně tak Lom. V Mostě je to podnikatel J. Zelenka, který otevřeně sponzoroval SMM, Severočeši. cz – nyní ProMost (staré tváře, obsah a ambice zůstaly) – aby si především vypořádal účty s lidmi typu pana Ryby (SMM) a jeho skupinou, která, pravda, doznala některých změn v podobě nekandidování např. paní Jeníčkové s jejími soudními causami. Překvapení pro mě není ani tzv. úspěch mosteckých zástupců Strany zelených, která sice kandidovala společně s ČPS, ale nikdo z „Pirátů“, včetně lídra pana Komendy se do zastupitelstva nedostal. Až nápadně mi to připomíná některé „skokany“ jako třeba právě paní Jeníčkovou, která v předchozích letech, co prošla všemi možnými i nemožnými subjekty, zafungovala na kandidátce sponzorované také panem Zelenkou. A není žádným tajemstvím, že právě pan Zelenka sice např. údajné komunisty nemusí – snad pan J. Novák z KSČM je výjimkou – ale pan Vozka, kdysi člen KSČ, je pro něj také zárukou kvality… (?) Stejně tak stále „ideově“ neukotvená paní doktorka Dernerová, „plující vodami“ politiky tu s tím, tu s oním. A možná právě tam je někde to „věčně zelené mostecké pirátství“… Chápu, poté, co byl pan Vozka lapen „svody páně Brinzanikovými“ stran svého placeného MBA studia, zůstal tak nějak poněkud „opatlán“, a pan Zelenka po něm přesto sáhl, asi, že „lidská vděčnost“ takto ozkoušená, bude více než pokorná. Snad jen ještě připomenu, že „skokani“ od mosteckých Zelených se při předvolebních jednáních s námi přímo zapřísahávali, jak jsou pro ně členové KSČM (KSČ) naprosto nepřijatelní – v případě našeho jednatele V. Balína strhli s tvářemi planoucími naprostý poplach[1] - a nyní jim zřejmě určité „sepětí“ s ProMostem proti mysli není. Naopak. Mám-li se tak nějak rozpomenout, nějaká podobná „šaráda“ mi vytanula na mysli, když jsem se účastnila některých „spanilých pochodů“ po Mostě, konaných údajně za účelem úvah o architektonických změnách Mostu (již tehdy zaznívalo jméno miliardáře Komárka a jeho nadace). Právě v nich se zprostředkovaně účastnili lidé přímo či nepřímo související se zástupci také od mosteckých Zelených. Nyní po volbách se mi celé to snažení spojené - jistě nikoliv náhodou - také s rekonstrukcí KD REPRE tak nějak „zapadá“ do celého scénáře, včetně nikoliv nereálného povolebního spojenectví vlády ProMost-Zelení-ODS…

Ale… Aby to celé nevypadalo, že jen Most je místem, kde jsme neuspěli či uspěli jen málo. Další takovou baštou, v níž se nám daří tzv. jeden a dost, je město Lom, jak jinak než u Mostu. Již od r. 2010 tu za OMMO v zastupitelstvu působí pan Marian Dancso. V žádném případě nechci zlehčovat jeho dosavadní úsilí, bohužel, navzdory tomu, se nám v Lomu nedaří posunout se nad zisk právě onoho jednoho mandátu. Letošní volby ukázaly určitou možnost spolupráce subjektů (píšeme zde … https://www.hnutiommo.cz/news/vyjadreni-politickeho-hnuti-obcane-mestu-mesto-obcanum-k-povolebni-situaci-v-lomu/), které by byly změnou dosavadního „autoritářského“ chování a jednání pana Schwarze, přímo vykonávaného jeho ženou K. Schwarzovou ve funkci starostky. Bohužel, ani přes kritiku stávajících poměrů se nepodařilo zkoordinovat společné působení v lomském zastupitelstvu. Schwarzovi Severočeši.cz mají velmi dobře „zmáknuté“ zástupce tamější ČSSD a ODS. Chápeme to v OMMO tak, že kde by byly tyhle subjekty právě bez pana Schwarze. A tato věta více než lapidárně zahrnuje také hodnocení a vývoj situace právě v Lomu.

Přesto nesmíme zapomenout na naše skutečně hodně úspěšné kolegy za OMMO v dalších místech https://www.hnutiommo.cz/ommo-v-obcich-a-mestech/. Proto navzdory chmurám, které nás provázejí v Mostě a v Lomu patří naše poděkování a blahopřání do Třeboně – Společně pro Třeboň https://www.hnutiommo.cz/ommo-v-obcich-a-mestech/spolecne-pro-trebon/, Bakova nad Jizerou  https://www.hnutiommo.cz/ommo-v-obcich-a-mestech/zastupitele-ommo-v-bakove-nad-jizerou-/a Újezdu u Brna https://www.hnutiommo.cz/ommo-v-obcich-a-mestech/klub-sympatizantu-ommo-v-ujezdu-u-brna/.

Bez povšimnutí by nemělo zůstat ani angažmá kolegů z Obce pro lidi (Lužice, Svinčice https://www.obecprolidi.eu/ ) se třemi mandáty.

A na závěr si dovolím jen poznámku: zvláštní poděkování si zaslouží pan Jiří Banovský a jeho kolegové z Jirkova https://www.hnutiommo.cz/ommo-v-obcich-a-mestech/clenove-a-sympatizanti-v-jirkove-u-chomutova/. I když zůstali před branami zvolení do zastupitelstva, věnovali maximální úsilí tomu, aby na svou stranu získali pozornost občanů. A protože jsme se některých akcí zúčastnili, víme, že občané jejich aktivity velmi dobře zaznamenali a nebyli lhostejní. A přestože se zisk mandátů nezadařil, věříme, že aspoň část kandidátů s námi bude i nadále spolupracovat a společně se pokusíme v politice prosadit co nejvíce.

Naše poděkování patří také do Milovic, kde se kolegové účastnili volebního klání.

A snad jen poznámku na závěr… Myslím, že personálně a programově OMMO nabídlo občanům velmi dobrou kvalitu. Zároveň chceme občanům slíbit, že neslevíme z toho, že občan se musí na životě a jeho organizaci v obci a městě podílet angažovaně a odpovědně. To nevyváží sponzoring „všehoschopných“ podnikatelů (a nic proti úspěšným, angažovaným a uvážlivým podnikatelům a živnostníkům), který je veden pouhým kalkulem zisku finančního či mocenského.

Takže zvolili jsme, nezapomínejme na to a občas sundejme „růžové brýle“ osobních sympatií a zkusme se realisticky podívat na stav a vývoj v obci a městě, kde žijeme. A hlavně nekřičme, že „viníkem je přeci Ferda…“ Možnost volit máme jako občané od 18 let a angažovat se je nepsanou občanskou povinností.

100 let Česko- Slovenska je možná dlouhý čas v životě jednotlivce, pro občany společnosti je to dobrý důvod snažit se dál.

 


[1] Pravda, dodnes mi pánové od mosteckých Zelených dluží odpověď, kdo byl tím „třetím“ v pozadí, kdo se sice našich jednání neúčastnil, a že byla zpočátku vcelku pozitivní, aby pak do nich tzv. hodil vidle s tím, že Balín je pro NĚJ nepřijatelný… Za sebe dodávám, že jsem se pánů od mosteckých Zelených několikrát přímo ptala, kdo je ten „třetí“, ale bez odezvy. Nevadí. Nyní je mi situace pro tehdy i dnes jasná.