M. Dancso: Před jednáním ustavujícího Zastupitelstva v Lomu

Již v počátku povolebního vyjednávání bylo jasné, že ti, kteří se v předvolební kampani vymezovali proti vedení radnice, tzn. proti koalici ve složení Severočeši, ODS, tehdy ještě s podporou KSČM, svému slibu nedostojí.  Mám tím na mysli především některé členy a sympatizanty z řad ČSSD, kteří se po volbách rozhodli podpořit právě Severočechy a ODS, a to i přesto, že si na povolebním jednání společně se Svobodnými, Žiju v Lomu a hnutím OMMO řekli o křeslo starosty a další jedno místo v radě.

O několik málo dní, byla situace zcela jiná. ČSSD se rozhodla podpořit koalici se Severočechy a ODS. Byť prozatím není jisté, jaké posty si ve vedení radnice zajistili, resp. si o ně řekli a od Severočechů jim kývli. Jen stěží by se mohlo stát, že by zástupci ČSSD v tomto případě vybojovali post nejvyšší, tedy křeslo starosty, což jim bylo nabídnuto ze strany Svobodných, Žiju v Lomu a OMMO. Tato nabídka byla velmi seriózní, protože měla umožnit zlepšení atmosféry v Lomu a možnost pracovat na průniku volebními programy uvedených subjektů.

Jako zastupitel hnutí OMMO, za které jsem byl opětovně zvolen, budu vyvíjet maximální úsilí, abych dostál slibům, se kterými jsem do voleb šel. To znamená vymezovat se proti rozprodávání majetku našeho města za nevýhodné ceny. Zaměřit se více na kulturní vyžití především dětí a mládeže, s čím také úzce souvisí rozvoj a modernizace dětských hřišť. V neposlední řadě budu usilovat a rozmístění laviček na území našeho města, stejně tak aby se do Lomu vrátila tradiční pouť.

Vzhledem k tomu, že se volební programy Svobodných a Žiju v Lomu zásadně nelišily, věřím, že společně se zastupiteli ze strany Svobodných a Žiju v Lomu vytvoříme dostatečně fungující opozici, která jako celek bude mít větší sílu k prosazení některých programových bodů, se kterými jsme šli do voleb.

Chci podpořit v rámci ustavujícího zastupitelstva přímé zapojení zástupců opozice do práce v komisích a výborech města Lom. Vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem z pedagogické sféry, bych se chtěl ucházet o působení v komisi pro školství.