REPRE – KONEČNĚ KÝŽENÁ REKONSTRUKCE, NEBO DALŠÍ „TUNEL“?

Laskavý čtenář regionálních médií mohl jistě zaznamenat zprávy o dalším osudu mosteckého kulturního domu, pověstného KD REPRE, který se podařilo, poněkud krkolomnými cestami vrátit ze soukromých rukou zpět do možná nechtěného vlastnictví města.

Nechtěného zřejmě proto, že se město Most konečně musí postavit ke svému majetku jako řádný vlastník a jeho politická reprezentace s péčí řádného hospodáře tak, jak jí to ukládá zákon, což mohou někteří zodpovědní, a rádoby odpovědní, vidět zřejmě jako problém.

Tady bych chtěl jen letmo zmínit n++ěkteré minulé návrhy např. mosteckých komunistů (J. Kurcin) cca z r. 2009 - REPRE zbourat, a následné snahy místní politicko-podnikatelské vládnoucí kliky výhodně převést tento veřejný majetek do „laskavých“ rukou developerské firmy. Tedy výhodné to mělo být pro některé zainteresované, ale pro město zcela jistě nikoliv.

Takže paráda! Jak sám čtenář může zjistit (čti zde - https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/mestska-knihovna-se-do-repre-vejde-oznamila-mostecka-radnice-20160523.html nebo zde -  https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/repre-ma-stat-az-400-milionu-zacina-nejdulezitejsi-obdobi-priprava-projektu-20170118.html), vše je již v plném proudu. Připravují se studie (pardon – připravuje, neboť je jen jedna), zřejmě jsou již hotová statická posouzení a vlastně již chybí jen několik nepodstatných detailů. Jako je například projektová dokumentace, zřejmě i posudek EIA, a možná také způsob financování. Docela fofr!  Ale což, vše je na dobré cestě a my, obyvatelé Mostu, se určitě můžeme těšit na krásně zrekonstruovanou dominantu ve středu města, která vrátí do jinak nepříliš živého centra mosteckého dění život.

Jak jinak řešit většinou prázdné centrum, kde není v letních měsících místo k posezení s přáteli, dát si na upravené zahrádce pivko, odpočinout a jen tak poklábosit? Jistě, někdo může namítnout, že pojíst, popít a posedět se může v uzavřených prostorech místních, vkusně upravených „garáží“, které již nějakou dobu stojí místo nevzhledného „plechového náměstí“, ale pro mnohé, klimatizovaný Shopping Park, přeplněný lidmi a kójemi s asijským občerstvením, nemusí být v krásném počasí od jara do podzimu to pravé ořechové. Také s tím kulturním děním v centru to přece není až tak špatné! Máme tu již téměř pravidelně různé trhy, organizované akce, průvody městem, a i to pivko si můžeme z plastového kelímku vychutnat třeba na lavičce před magistrátem…? Vlastně nemůžeme, neb bychom porušili místní zákaz popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích.

Prostě střed města Mostu ožije stejně, jako je to zcela běžné ve většině ostatních měst, ba i vesnic a vísek. Nebo ne?

Architektonicky a hlavně urbanisticky řešené studie to jistě zahrnují. Most má určitě zpracovanou, nebo zpracované vize, jak centrum města opět oživit a udělat z něj znovu žijící město. V návaznosti na takto finančně náročnou revitalizaci dominantní stavby je to podle mne základní předpoklad.

Všechno se zdá tedy být v pořádku a na dobré cestě. To bychom ale nesměli dál sledovat, o čem se píše – (například zde - https://mostecky.denik.cz/zpravy_region/most-svym-myslenim-zustava-v-90-letech-nepustil-architekty-do-centra-20170325.html.

Mohli bychom totiž zjistit, že to s tou revitalizací REPRE, a návazně též středu města, nemusí být až tak růžové. Rozhodně v tom, že nebude žádná architektonická soutěž, abychom si jako občané města také mohli spoluvybírat ty nejlepší a nevhodnější studie, které by nám nejlépe vyhovovaly. Kdepak, už je vybráno, a zřejmě i rozhodnuto. Abychom se tím jako občané nemuseli obtěžovat! Asi taky participativně…! A tak nějak po-mostecku. Je již vybrán architekt, zřejmě zpracována studie, a důraz je podle mého soudu kladen pouze na rychlost, což mi až vtíravě připomíná prodej REPRE v roce 2010. V dubnu firma Crestyl podala žádost o odkup budovy s pozemky, v květnu prodej schválila rada města, v červnu zastupitelstvo a než jsme se stačili rozkoukat, bylo hotovo, a jak to dopadlo, už asi všichni víme.

Na první pohled by se mohlo zdát, že je vše tak, jak má být, ale jak laskavý čtenář mohl zaznamenat, jsem prostě takový nedůvěřivý šťoura, a hlavně vím, že žijeme v Mostě, slavném to městě a okrese na severu, a tak se mi na tom celém něco prostě nezdá. Tedy spíše by se asi hodilo „sorry jako, ale tohle nežeru“.

Proč se představitelé města tak urputně brání architektonické soutěži, která by nepochybně zahrnovala širší oblast kolem budovy REPRE, a na rozdíl od stávající studie by jistě rozpracovala též urbanistické včlenění stavby do středu města?  (Na snímcích stávající studie je zahrnuto pouze nejbližší okolí stavby a zde se se širšími souvislostmi zřejmě nepočítá). Podle mého názoru neobstojí před veřejností argument, že by se vypsáním architektonické soutěže celá záležitost jen zbytečně prodražila a časově protáhla. Částky, které se hradí vítězům architektonických soutěží, jsou totiž veřejně známy a pochybuji, že by převýšily částku, kterou bude město v souvislosti s rekonstrukcí REPRE dlouhodobě vyplácet přímo určenému architektovi. Rovněž argument, že jde „jen“ o rekonstrukci a pro případnou invenci architektonického týmu tak není prostor je evidentně blábol, neboť i interiér je právě tak architektonicky zajímavý.

Celé to zkrátka opět budí dojem, že některé, jinde standardní postupy, se prostě jen někomu opět nehodí do krámu. Architektonická soutěž by mohla více zprůhlednit financování a hlavně následně jeho dozorování během realizace stavby a důsledně dbát na kvalitu provedení, což by mohlo třeba někomu ztížit „odklonění“ části finančních prostředků, například formou proplacení víceprací do potřebných kapes. Rovněž by tato architektonická soutěž mohla svým způsobem vyloučit napojení architekta, a možná zprostředkovaně i zhotovitele stavby, na místní politicko-podnikatelské subjekty, které je zrovna v případě pana architekta Petra Nesládka celkem zřejmé.

A nebyl by to Most, aby se mi opět nedostalo „přátelské“ rady. „Nerej do toho, oni si to stejně udělají, jak budou chtít a Ty s tím nic nezmůžeš.“

Vážně?  A my, občané města, chceme také to, co ti „oni“? Stále totiž platí, že „když dva dělají totéž, není to totéž.“ A v případě REPRE jakoby platí dvojnásob.