Seznámit se můžete také s volebním programem OMMO v Lomu

Volební program politického hnutí Občané městu, město občanům (OMMO)

pro komunální volby ve městě Lom

na období 2018 - 2022

 

Informovanost a správa města – konec vlády strachu

1. Jsme pro posílení prvků přímé demokracie na úrovni organizace a rozhodování (participace) občanů o dění ve městě Lom.

2. Uskutečnit dotazníkové šetření mezi občany Lomu žijících v obytných domech (bytech) – vlastníci, nájemci - za účelem zjištění jejich názorů na zlepšení životních podmínek v daném místě (např. rozšíření zeleně, výstavba nových dětských hřišť nebo renovace těch stávajících, parkování, ale i zlepšení podmínek pro setkávání lidí, zajištění soukromí atd.).

3. Vytvořit podmínky pro ustavení osadních výborů (v horizontu do konce roku 2020) z důvodů zapojení občanů do rozhodování o správě města Lom.

  1. Zprůhlednit prodej zbylého městského majetku a pozemků fyzickým i právnickým osobám. O těchto záměrech předem informovat na veřejných setkáních s občany.
  2. Pomocí mobilních aplikací (např. Zmapuj to) umožnit občanům elektronicky přispívat náměty a podněty týkající se kvality života v Lomu. Na příspěvky průběžně reagovat na základě diskuzí v rámci jednání zastupitelstev.
  3. Revitalizace (obnova a zlepšení) chátrajících částí města, včetně budov, prostředí, a s větší účastí Technických služeb města Lom (včetně zapůjčení techniky a nářadí nezbytných k obnově a opravě nemovitostí). Uskutečnit konkrétní kroky k vytvoření revitalizačního záměru na úrovni města (spolupráce města, občanů i soukromých vlastníků).
  4. Poskytovat odbornou a bezplatnou poradenskou službu při řešení finanční a sociální situace jednotlivců a rodin. Tzn. určit v případě pomoci kontaktní místo, nejlépe na městském úřadě v uvedený den a hodinu, omezit tak další zadlužování, nárůst chudoby a sociálních nerovností ve městě).
  5. Pokračovat v rekonstrukci a opravě místních komunikací, včetně záměru o vytvoření nových parkovacích míst.

Čistější a kulturnější prostředí města a okolí

1. Chceme čisté město, bez odpadků. Prosadit přísné postihy (finanční nevyjímaje), zejména tzv. černých skládek, volného odhazování odpadků v ulicích a na veřejných prostranstvích. Rozmístit větší počet odpadkových košů, pravidelný úklid částí města Lom (řešit např. v rámci veřejně prospěšných prací, ale společných úklidových akcí občanů, spolupráce se školou apod.).

2. Do programu širší veřejné občanské diskuze dát téma na podporu myšlenky „Občané Lomu pro méně odpadu“, jejímž cílem by bylo organizované a účelné nakládání s odpadem všeho druhu.

3. Obnova a příp. rozšíření minimálních oddychových zón, včetně laviček a nádob na odpadky. Pravidelná kontrola těchto míst MěP a postihy všech, kdo pořádek a klid narušují.

4.  Lavičky využít k zavedení dobití mobilů a veřejné, autorizované Wi-Fi.

5.  Vybudování dětských hřišť. Jejich pravidelná kontrola a údržba (např. v rámci veřejně prospěšných prací atd.).

6. Zapojení občanů, dětí, mládeže (např. ZŠ i MŠ, ale i seniory) do zvelebení částí města Lomu (pod názvem Můj kousek zeleně, Můj kousek půdy).

Sociální, zájmové a volnočasové aktivity

1. Podpora zájmových a volnočasových aktivit, např. činnost Kroužku hasičů pro děti a mládež (při využití dobrovolných hasičů v Lomu).

2. Rozvíjet možnosti pro sportovní aktivity občanů a za účasti zájmových organizací, např. včelaři, mladí kynologové, dobrovolní hasiči, ale i sportovní oddíl šipkařů nebo hráčů kulečníku. Pořádat pravidelné soutěže spojené s odměnami a širší propagací aktivit.

3. Možnost pronájmu Kulturního domu v Lomu místním společenským a zájmovým organizacím.

4. Obnovit tradiční lomské slavnostní příležitosti, např. Lomská pouť a farmářské trhy na náměstí Republiky.

5. Podpora starých a osamocených občanů města.

OMMO – hlas pro občana