Stručně: 18.9.2012 proběhl avízovaný seminář „PARTICIPACE – VĚTŠÍ ŠANCE OBČANA NA DEMOKRACII“...

  • ... Evropská unie – prostor a šance občana v prohloubení demokracie
  • Jak jsme již informovali, včera se za koordinace Informačního střediska EUROPE DIRECT, Alternativy Zdola a hnutí "Občané městu, město občanů" (OMMO) uskutečnil seminář o občanských participativních aktivitách. V tomto případě o pojetí tzv. participativního (účastnického) rozpočtu.
  • Akce se zúčastnili zástupci odborné sekce Alternativy Zdola na čele s koordinátorkou doc. ing. Ilonou Švihlíkovou, Ph. D. a Petrem Musilem (AZ), dále byl přítomen Peter Vittek (Utopia - občanské sdružení Bratislava).
  • Proběhla zajímavá debata o předmětu tzv. particiativního rozpočtu, a to jako určité technologii sloužící k širší realizaci občanských zájmů a potřeb, a také jako východiska pro získání politických pozic pro ovlivňování veřejné sféry. Byla prezentována praktická slovenská zkušenost v této oblasti (P. Vittek) v Bratislavě. Tato zkušenost mohla posloužit posluchačům jako ukázka možnosti i uskutečnitelnosti podobného záměru na úrovni komunitních vazeb směřujících od komunální úrovně po širší míru působnosti v rámci určitých větších územních celků. Na závěr se rozvinula podnětná diskuze a byly představeny názory, které naznačují jistou míru potřebnosti rozvíjet aktivity občanů směrem k větší angažovanosti v oblasti veřejné sféry, kde jde také o prosazení jejich zájmů a potřeb. V zárodku leží mnohem širší a účinnější formy informovanosti a komunikace.
  • Semináře se zúčastnili zástupci občanů, studentů, hnutí a iniciativ, akademických kruhů i veřejné správy.
  • Děkujeme tímto propagátorům myšlenky PR na čele s doc. Švihlíkovou a jejím kolegům. Dále organizátorům z Europe Direct - jmenovitě Mgr. Obrtlíkovi a jeho kolegům. A samozřejmě všem zúčastněným.
  • Podobnou aktivitu hodláme i nadále sledovat a napomoci průběžně k její také u nás praktické realizaci.
  • (hs)

Pozvanka na prednasku_Participace - vetsi sance obcana o demokracii_18.9. 2012.pdf (208 kB)