Znojmo, královské město, a jeho blízké okolí,

kudy šla historie a po staletí až do současnosti přijíždějí návštěvníci z různých končin světa.

Dovolím si Vám nabídnout k nahlédnutí některé typické dominanty a pohledy na místa, která odolala nejen „zubu času“, ale hlavně lidské činnosti, která se ne vždy přátelsky dokázala vepsat do jeho zdí, stejně jako krajiny. 

I když býváme často nepoučitelní a máme snahu své skutky opakovat se vší dokonalostí, příroda se dokáže bránit a dokonce vytvořit své vlastní „stavby“, před nimiž musí člověk ustoupit. A pokud přeci jen nakonec uzná svou porážku, stává se o něco moudřejším.

Ty stavby lidskou rukou stvořené mají ve Znojmě a jeho okolí poměrně starobylé a hojné zastoupení, jejich význam promlouvá atmosférou času a znaky typickými právě pro toto místo.

Zcela určitě k dominantám Znojma patří premonstrátský Loucký klášter z XII. stol. Tahle stavba má sice výraznou historii a vypovídací hodnotu, bohužel dnešek jí zatím moc šancí nedal. Předlistopadová (1989) vojenská kasárna se na stavbě smutně podepsala (byla tu do r. 1993). Budete-li se na obrázek kláštera chvíli koukat, možná Vám ta devastace ani nepřijde, ale opak je pravdou. K problému stárnoucí budovy se přidaly ještě některé „aktuální“ skutečnosti: v den pořízení těchto obrázků bylo 38°C ve stínu – a to skutečně není nic pro mě, ale snaha byla, a tak se mi podařilo udělat záběry stavby téměř bez padající omítky, hlubokých prasklin ve zdivu, chybějících oken a uvolňujících se některých stavebních detailů, které budovu zdobí atd. Dosud žádné vedení města si po listopadu 1989 se stavbou neporadilo. Ani stát si k této památce bohužel nenašel odpovídající cestu, a to ani s přestávkami při realizaci příp. oprav. Ani možný domácí či zahraniční investor nenašel odvahu. A zůstalo jen u pokusu jistého odkudsi z globálně se kumulujícího kapitálu ze země Orientu, který ale dál nepokračoval poté, co klášter zhlédl. Na druhou, stranu přirovnám-li k celé věci causu KD REPRE v Mostě, kde se angažmá páně Koleilatovo a Crestylu „zadrhlo“ z důvodů podvodů s vlastnickými právy na pozemky, na nichž KD stojí, a přestože se „nenasytné chřtány“ podnikatelsko-politických struktur v Mostě s obměnami vládnoucími sytily průběžně – dokonce i šiky většiny zastupitelů zleva doprava v r. 2010 tento podvod stihly odhlasovat, Loucký klášter je oproti tomu přeci jen sousto k zalknutí.

Ale aby celé pojednání nebylo jen jakýmsi žehráním nad rozlitým mlékem, dovolím si poukázat na patřičné a působivé angažmá Znovínu Znojmo, a. s. (https://www.znovin.cz/virtualni-prohlidky?vp=loucky-klaster), který k propagaci své – především vinné – využívá části udržovaných prostor kláštera. A samozřejmě, že jde o peníze až na prvním místě. Ale byli to už mniši zdejšího řádu, kteří prosluli výrobou vína, a nepokračovat v tradicích, které se daří skoro samy, bylo by hříchem, že ano. 

Prohlédnout si můžete rozsáhlý sklep, kde se pořádají tradiční ochutnávky zlatavého či do ruda zbarveného moku. Měli jsme alespoň na chvíli možnost postát uprostřed té chladivé atmosféry, protože venku „zuřilo“ horko k zalknutí a tahle atmosféra Vás nenutí téměř k ničemu, snad jen vnímat, že víno má k pravdě opravdu hodně blízko.

Dál již jen necháváme za sebou dlouhou chodbu, v jejíchž útrobách se skrývá nejedno tajemství. Slova, ať už vyřčená či napsaná, jsou navždy ztracená v proudu času a zdech kláštera, jenž už je nikdy nevyzradí. Zbývá jen mlčky hledět a snažit se porozumět, jak ti před námi žili a uměli věci, které nám slouží dodnes. Snad to budou jednou říkat také ti po nás o nás… 

A jeden optimistický detail na konec. Čtěte pozorně o stavu uložených lahví vína ve sklepení Louckého kláštera. Každý den se tento stav kontroluje a zapisuje. Tak zase někdy příště!

/celý text ve formátu PDF včetně obrázků ... Znojmo-loucky-klaster.pdf (633015)/

 

 

 

Zavítáte-li na Znojemsko, pak mějte na paměti, že se nacházíte v jedné ze čtyř podoblastí Vinařské oblasti Morava čítající 3500 ha vinic a 91 vinařských obcí. ... letak.pdf (271309)